Consiliul European de primăvară care a început ieri la Bruxelles este unul al "consensului", toate deciziile controversate fiind amânate pentru următoarele reuniuni. Liderii celor 27 de Consiliul European de primăvară care a început ieri la Bruxelles este unul al "consensului", toate deciziile controversate fiind amânate pentru următoarele reuniuni.
Liderii celor 27 de state membre urmează să stabilească un calendar al măsurilor de combatere a efectelor schimbărilor climatice, dar nu va fi luată nicio decizie privind liberalizarea pieţei energetice, din cauza disensiunilor existente. Pe lângă măsurile de combatere a efectelor climaterice, participanţii vor discuta şi despre strategia Lisabona, care ar fi trebuit să transforme UE în cea mai competitivă economie a lumii până în 2010.
Potrivit Rompres, care citează surse din cadrul delegaţiei române, toată lumea încearcă să evite problema statutului provinciei Kosovo. Cu toate acestea, situaţia din Serbia ar putea fi discutată la dineul şefilor de stat şi de guvern, iar miniştrii de externe ar putea avea o reuniune pentru a dezbate planul Ahtisaari.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a estimat că "există toate condiţiile pentru a avansa" în legătură cu proiectul Uniunii pentru Mediterana, proiect în favoarea căruia a pledat în cursul zilei de ieri preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. "Mai sunt unele aspecte de discutat, dar susţinem ideea", a declarat şeful Executivului comunitar, care consideră că "toate statele membre UE trebuie să se implice în acest proiect".
Compromis UE-SUA în problema vizelor
Uniunea Europeană şi Statele Unite au decis, ieri, să dezamorseze criza pe tema vizelor, permiţând negocieri bilaterale între Washington şi statele membre. În paralel vor avea loc şi negocieri între UE şi SUA, notează Reuters. Acordul a