Două grădiniţe din Craiova riscă să fie închise pentru că spaţiul în care funcţionează a fost revendicat de lichidatorul firmei Craser. Situaţia este complicată şi de faptul că documentele care atestă proprietarul clădirii... s-au rătăcit.Pe lista neagră a spaţiilor de învăţământ ameninţate de retrocedări sunt şi Grădiniţele nr. 53 şi 12, care funcţionează într-un bloc revendicat de lichidatorul fostelor Sere de la Işalniţa. Peste 200 de preşcolari şi cadrele didactice trăiesc zilnic cu teama că vor fi aruncaţi în stradă de persoane interesate doar de valoarea de piaţă a imobilului. Grădiniţa nr. 53 a fost înfiinţată în 1980 pentru copiii angajaţilor de la Sere Işalniţa.
Potrivit conducerii grădiniţei, unitatea de învăţământ ar fi avut sediul în blocul 174 din cartierul Craioviţa Nouă, până în 1987, când inspectoratul şcolar de atunci şi primăria, de o parte, şi conducerea serelor, de partea cealaltă, au făcut schimb de clădiri. Grădiniţa nr. 53 a funcţionat de atunci în actuala locaţie, adică într-un bloc de locuinţe de lângă Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“. Blocul 174 a fost transformat în bloc de locuinţe, iar apartamentele sale au fost vândute ulterior, de conducerea serelor, propriilor angajaţi.
Documente rătăcite Serele de la Işalniţa au devenit firma Craser, societate care de curând a intrat în faliment. Până aici nimic neobişnuit, doar că după ce a fost declarat falimentul au început problemele. Firma lichidatoare, Nick Impex SRL, a dat în judecată primăria, în 2005, solicitând clădirea în care se află grădiniţa, pe motiv că ar fi aparţinut firmei Craser. Problema este cu atât mai delicată cu cât în aceeaşi clădire s-a mai mutat între timp, ce-i drept provizoriu, şi Grădiniţa nr. 12 a Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“. Cum a fost posibil ca o clădire în care funcţionează o unitate de învăţământ să fie revendicată? Simplu. Nici în arh