La o luna de la listarea Erste la Bursa de la Bucuresti, prin translatie de la Viena, specialistii chestionati de Wall-Street cred ca nesiguranta si panica investitorilor au determinat un interes scazut pentru acest emitent. Fundamental, datele sunt promitatoare, dar este nevoie de o dispersie a actiunilor in portofoliile mai multor categorii de investitori, pe fondul unor date macroeconomice optimiste.
In prima luna de tranzactionare a bancii austriece la Bursa de Valori Bucuresti, volumele reduse si fluctualtiile relativ mici de pret au aratat lipsa interesului investitorilor. Cauzele au fost multiple si au inceput de la metoda prin care EBS a fost adusa la Bucuresti(prin transaltie si nu prin IPO), pana la contextul macroeconomic si riscurile induse de fluctuatiile cursului valutar.
“Evolutia Erste Bank la BVB in aceasta luna a fost caracterizata de volume mici, chiar mai jos decat ale SIF-urilor, perioade foarte lungi de timp in care pretul nu fluctua si o evolutie in linie cu cea a cotatiei de la Viena. Faptul ca acest emitent a fost adus prin translatie de la bursa din Viena a facut ca multi oameni sa nu aiba actiuni disponibile la vanzare cum ar fi fost in cazul unei oferte publice initiale. In plus, conjuncture actual a bursei a determinat un interes scazut al investitorilor pentru aceasta actiune. De asemenea, cursul valutar are o influenta importanta in cotatia Erste, si a determinat o nesiguranta si mai mare a investitorilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.
“Banca austriaca are estimari foarte optimiste pentru 2008 si 2009 dar conjunctura actuala o defavorizeaza. Cred ca este o actiune care merita cumparata. Din pacate este influentata foarte mult de cei care iau in calcul elementele puncuale pe termen scurt, legate de lichiditate si sentimentele de nesiguranta si acest lucru este neplacut pentru inv