Câteva sute de protestatari sârbi au preluat ieri controlul asupra Tribunalului ONU din oraşul divizat etnic Kosovska Mitroviţa, din nordul Kosovo, după ce poliţia ONU, care asigura paza Câteva sute de protestatari sârbi au preluat ieri controlul asupra Tribunalului ONU din oraşul divizat etnic Kosovska Mitroviţa, din nordul Kosovo, după ce poliţia ONU, care asigura paza instituţiei, s-a retras, relatează Reuters.
Protestatarii au stat în faţa clădirii timp de mai multe săptămâni, împiedicându-i pe angajaţii albanezi să treacă podul peste râul Ibar, care împarte oraşul Kosovska Mitroviţa în zona sârbă, din nord, şi cea albaneză, din sud.
"Ne-am întors la o clădire care ne aparţine, unde am lucrat până în 1999", a declarat procurorul public local Milan Bigovici. Mulţimea, formată în special din foşti angajaţi ai tribunalului din regiunea Mitroviţa, care au rămas fără slujbe după ce NATO a îndepărtat forţele sârbe, în 1999, a spart poarta tribunalului şi a intrat în clădire. Poliţia ONU, formată din ucraineni şi polonezi, a opus puţină rezistenţă.
Preluarea controlului asupra tribunalului a intervenit cu câteva ore înainte de sosirea secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, în Kosovo. Scheffer s-a întâlnit, ieri, la Priştina, cu premierul Hashim Thaci şi cu preşedintele Fatmir Sejdiu, iar în cursul după-amiezii urma să viziteze Mitroviţa, pentru a discuta cu liderii locali şi cu comandanţii NATO. Minoritatea sârbă din Kosovo (circa 120.000 de locuitori, din totalul de aproximativ două milioane) se opune independenţei autoproclamate a Kosovo.
La rândul său, guvernul sârb şi-a luat angajamentul să nu accepte niciodată secesiunea Kosovo şi să îşi extindă autoritatea asupra zonelor cu populaţie majoritar sârbă. Independenţa Kosovo a fost susţinută de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care desfăşoară în prezent o misiune d