In medicina traditionala chineza (MTC), doua dintre cele mai importante calitati ale alimentelor (medicamentele naturale) sint "cald" si "rece''. Desi acesti termeni suna putin convingator comparativ cu insusirile declarate ale medicamentelor moderne, alimentele pe care ar trebui sa le consumam astazi sint rezultatul unor cautari si experimentari de milenii, in legatura cu valorile lor nutritive si terapeutice.
Cind mincam alimente "reci", energia si fluidele corpului se indreapta spre in jos si spre interior (in directia yin) in asa fel incit interiorul si partea inferioara a organismului se racesc primele. Atunci cind vara bem un pahar de apa foarte rece, vom simti cum ni se raceste partea inferioara a abdomenului. La scurta vreme insa, organismul reactioneaza, incercind sa balanseze efectul de racire exagerata dat de apa si ni se face mai cald decit ne era inainte de a bea. In schimb, mincarurile "fierbinti" imping energia si singele in partile exterioare si de sus ale corpului (yang). Alimentele foarte calde, cum ar fi ardeii iuti, odata consumati declanseaza o reactie foarte puternica: ne inrosim la fata, radiem caldura ca un cuptor si ne transpira in primul rind pielea capului si a fetei. Dupa transpiratie urmeaza o stare de racoare pe masura ce surplusul de caldura se disipeaza prin piele. Un efect asemanator are si folosirea bauturilor alcoolice. De aceea, aceste alimente nu sunt recomadate persoanelor slabite. De altfel, ele vor refuza instinctiv aceste alimente prea "fierbinti".
Cele mai multe alimente calde au insa un efect de durata cum ar fi: radacinile uscate de ghimbir, ovazul, pastirnacul, untul sau fileurile de ansoa si multe altele. Vom reveni pe parcursul articolelor noastre viitoare la proprietatile unor alimente recomandabile pentru diferite anotimpuri si afectiuni.
Gatitul la cuptorul cu microunde dim