Proiectul de lege privind inchirierea locuintelor, postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, risca sa compromita definitiv un domeniu foarte bine reglementat pana in prezent. Astfel, actul normativ aflat in dezbatere publica introduce un model de contract cu prevederi stricte impuse proprietarilor care vor sa-si inchirieze locuintele. Dincolo de acest aspect, contractul din proiectul de lege nu va avea nici o valoare. Si asta pentru ca nicaieri nu se precizeaza ca semnatarii contractului au obligatia sa-l autentifice la notariat. Un astfel de document, inregistrat doar la administratiile financiare pentru retinerea impozitelor, nu are titlu executoriu si nu prezinta nici un fel de garantii pentru proprietari.
In cazul incalcarilor obligatiilor contractuale, proprietarul va fi nevoit sa se adreseze instantei, lucru care ar fi putut fi evitat in cazul autentificarii. „In masura in care contractul de inchiriere este incheiat in fata notarului, acesta are titlu executoriu, in baza Legii nr.36/1995, a notarului public. Aceasta procedura nu este obligatorie, dar confera protectie ambelor parti. In unele zone, administratiile financiare i-au obligat pe proprietari sa incheie contractele la notariate. Este o practica locala care urmareste evitarea riscurilor. In cazul in care legea nu prevede autentificarea notariala, actul poate fi investit cu un titlu executoriu la judecatorie.
In prezent, lucrurile sunt destul de clare, fiind guvernate de procedurile Codului Civil, care functioneaza de 200 de ani. De obicei, supralegiferarea incarca si ingreuneaza procedurile, cu exceptia cazurilor in care legea doar clarifica anumite aspecte. Cred ca se doreste o reglementare mult prea rigida, iar asa ceva nu se poate face. Orice om cu mintea limpede isi da seama ca valoarea chiriei trebuie stabilita doar prin negocierea dintre pro