Lovitura pe care criza de pe piaţa creditelor din SUA a dat-o pieţelor financiare internaţionale are un efect pozitiv în România, Bulgaria şi în alte ţări din această regiune, susţin specialiştii companiei de consultanţă şi cercetare imobiliară Property Secrets.
Potrivit acestora, unul din efectele crizei, încetinirea creşterii economice din întreaga lume, „este exact ceea ce aveau nevoie economiile din Europa Centrală şi de Est, în special România şi Bulgaria“, ţări care erau în pericol de supraîncălzire. Economiile acestor state se dovedesc incredibil de puternice, în contextul problemelor generale la nivel mondial, iar încetinirea inevitabilă a avansului nu va fi excesivă, se arată într-un studiu al Property Secrets, citat de Mediafax.
Economia Poloniei a crescut, anul trecut, cu 6,5%, cea mai mare creştere din ultimii zece ani, a României cu 6%, în timp ce creşterea economică din Bulgaria a fost de 6,2%, din Cehia de 6%, iar din Slovacia de 9%. Ritmul rapid de creştere este însoţit însă de factori negativi, cum ar fi amplificarea inflaţiei şi a deficitului de cont curent, explică specialiştii firmei de consultanţă.
Banca Europeană pentru Reconstrucţ ie şi Dezvoltare (BERD) a redus previziunea referitoare la creşterea economică din Europa de Est din acest an de la 6,1% la 5%-5,5%, ca urmare a impactului crizei creditelor. „Chiar şi un ritm de creştere de 5% ar fi foarte bun“, apreciază Robin Bowman, director editorial al Property Secrets, comparativ cu creşteri de 1%-1,5% în state occidentale precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Franţa.
PROGNOZĂ BNR
Creştere de peste 5%
Economia românească pe anare toate „ingredientele“ necesare pentru a creşte, în medie, cu 5%-6% pe an, în următorii şapte ani, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), citat de Mediafax