Marile puteri economice ale lumii se zbat literalmente sa evite caderea in capacana recesiunii. Si, odata cu ea, in aceea mult mai infricosatoare a …panicii generalizate. Politicieni, conducatori de mari institutii economice internationale sau de banci centrale, si nu in ultimul rand, cercuri de afaceri apeleaza „in cascada” la masuri disperate pentru a opri tavalugul crizei care se apropie irezistibil. Zilnic, aflam cate ceva despre demersurile lor. Si, tot zilnic, despre suisurile si coborasurile imprevizibile ale economiei mondiale.
A mai venit o „miercure neagra”
Uneori, se pare ca tentativa de tine lucrurile in frau le reuseste. Alteori, dimpotriva, economia se da literalmente peste cap. Exact ceea ce s-a intamplat miercurea trecuta, zi care cu siguranta va fi inscrisa pe rabojul „zilelor negre” ale economiei mondiale.
Doar cu 24 de ore mai inainte, bancile centrale din Anglia, Canada si Elvetia, impreuna cu Banca Centrala Europeana, hotarasera, intr-un efort concertat, sa mareasca lichiditatea pietei, care se contractase vazand cu ochii in ultimele luni. A fost adusa in discutie o „injectie” deloc neglijabila de 200 miliarde de dolari, bani ce urmeaza sa fie introdusi treptat in circuitele financiare, adaugand-se altor 200 miliarde, folositi ceva mai devreme de autoritatile americane in acelasi scop, in bancile proprii.
Toata lumea se astepta sa culeaga roadele unei cooperari si interventii financiare de anvergura. si a venit …prapadul: barilul de petrol a sarit la New York pragul de peste 111 dolari, uncia de aur a flirtat pe piata londoneza cu un pret inimaginabil in urma cu catva timp-1 000 de dolari. Simultan, dolarul a continuat sa-si dilueze substanta in fata celorlale monede. Comparat cu euro, a ajuns la un raport de schimb aproape umilitor - peste 1,56 - cedand, totodata, din greu teren in fata yenului. Pentru prima oara