Forţele de ordine chineze au intervenit brutal împotriva manifestanţilor,iar un post de radio regional a afirmat că acestea au tras în mulţime. Protestele violente şi incendiile provocate, Forţele de ordine chineze au intervenit brutal împotriva manifestanţilor,iar un post de radio regional a afirmat că acestea au tras în mulţime.
Protestele violente şi incendiile provocate, care s-au soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi, au zguduit ieri capitala Tibetului, Lhasa. De la începutul săptămânii, călugări budişti manifestează în Tibet, în regiunile din apropiere, precum şi în alte ţări pentru a marca împlinirea a 49 de ani de la revolta din Lhasa, care a dus la exilarea lui Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor.
Mai multe incedii au izbucnit în centrul istoric al capitalei, au anunţat pompierii, care au decis închiderea unor lăcaşuri de cult. Mai mulţi turişti străini, contactaţi telefonic de AFP, au declarat că oraşul este încercuit de militari şi de forţele de ordine. Potrivit altor martori, protestatarii au incendiat magazine, maşini, vehicule militare şi un autocar.
Centrul pentru urgenţe medicale din Lhasa a anunţat că intervenţia poliţiei s-a soldat cu mai mulţi morţi, informaţie confirmată şi de postul de radio Free Asia, potrivit căruia forţele de ordine au deschis focul asupra mulţimii. Circa 200 de persoane conduse de călugări budişti au protestat ieri şi în oraşul Xiahe.
Manifestanţii, care fluturau drapele tibetane, au fost dispersaţi de scutieri, care i-au obligat pe călugări să se retragă spre mănăstire. Pentru prima dată în această săptămână, agenţia oficială "China Nouă" a relatat despre violenţele din Tibet, după ce joi Beijingul anunţase că situaţia din Lhasa a revenit la calm.
Dezminţiri ale autorităţilor
Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor tibetanilor, doi călugări au încercat