O conferinţă musulmană organizată la Berlin sub egida statului federal german a decis să acorde şcolilor publice din ţară dreptul de a introduce ore de religie islamică pentru elevi.
Introducerea lecţiilor, predate în limba germană, de către profesori instruiţi în Germania, e parte a eforturilor guvernamentale privind integrarea celor 3,4 milioane de musulmani care trăiesc în ţară.
Concret, măsura are menirea de a contracara radicalizarea musulmanilor, prin aducerea lecţiilor de religie islamică într-un cadru aflat sub controlul statului. „Apelăm la toate mijloacele împotriva predicatorilorurii. Prin cursurile de religie islamică, le facem, într-un fel, concurenţă“, a explicat ministrul de interne german, Wolfgang Schäuble, într-un interviu acordat cotidianului „Sueddeutsche Zeitung“.
Musulmanii se simt nedoriţi
Majoritatea musulmanilor din Germania sunt turci, iar dezbaterea privind integrarea acestora în societate se află de ani buni în vârful agendei publice. Un studiu publicat înaintea începerii conferinţei islamice de la Berlin a dezvăluit că jumătate dintre turcii care trăiesc în Germania „se simt nedoriţi“, membrii comunităţilor de imigranţi condamnând atitudinea discriminatoare a populaţiei şi a autorităţilor.
Într-un interviu acordat recent „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, premierul Turciei, Tayyip Recep Erdogan, a tensionat discuţiile, solicitând cancelarului Angela Merkel să ia măsuri drastice împotriva acestei discriminări. Erdogan a stârnit nemulţumire la Berlin şi în timpul turneului său german din februarie, când a apreciat că asimilarea este o crimă împotriva umanităţii. Merkel a răspuns la momentul respectiv subliniind că milioanele de turci din Germania sunt, în primul rând, cetăţeni germani.