Ucraina şi Georgia nu pot adera la Alianţa Nord-Atlantică până ce nu îşi asigură securitatea energetică, crede Paul Gallis, expert în Congresul SUA. Securitatea energetică trebuie să Ucraina şi Georgia nu pot adera la Alianţa Nord-Atlantică până ce nu îşi asigură securitatea energetică, crede Paul Gallis, expert în Congresul SUA.
Securitatea energetică trebuie să fie o chestiune controlată de piaţa economică, şi nu de politicile unui stat, consideră analistul american Paul Gallis. Expertul Congresului american arată că extinderea şi parteneriatele NATO în zona Mării Caspice au ca principală raţiune asigurarea securităţii energetice statelor europene.
"Securitatea energetică este o temă de mare importanţă pentru NATO şi UE, fiind şi unul dintre motivele extinderii şi parteneriatelor pentru pace ale Alianţei cu state din regiunea caspică", a declarat, joi seară, Paul Gallis, expert al Congresului american, în cadrul unei videoconferinţe de presă organizată de Ambasada SUA la Bucureşti.
Gallis admite că extinderea Alianţei Nord-Atlantice către această zonă aduce avantaje geo-politice atât statelor candidate, cât mai ales celor membre. "Cu siguranţă, unul dintre motivele pentru care NATO este interesată de Parteneriatul pentru Pace şi de alte programe de parteneriat este energia.
Cred că este un lucru evident care trebuie spus", a arătat expertul american. Gallis a avut un discurs dur la adresa Rusiei, ţară acuzată în dese rânduri de mai multe state europene, dar şi de voci de la Washington că îşi foloseşte resursele de hidrocarburi ca un instrument de presiune în relaţiile internaţionale. "Nu se poate să fim în poziţia în care ruşii sau oricine altcineva să fie capabili să întrerupă furnizarea de energie, provocând o criză ce poate afecta securitatea Alianţei", a conchis acesta.
Gallis a apărat şi proiectul Nabucco, despre care