Ion Caramitru, directorul TNB, Mihai Oroveanu, directorul MNAC şi Mihai Mihalcea, directorul CNDB, au susţinut o conferinţă prin care anunţau începerea “ în cursul acestui an a lucrări de consolidare, reabilitare şi extindere a Naţionalului bucureştean”
Locul de astăzi al Teatrului Naţional era încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea proprietatea celebrei familii de negustori a lui Hagi Moscu. Casa lor, clădită în 1810, era situată într-o vastă grădină cu havuz şi vii întinse. A fost singura casă boierească din această zonă care a supravieţuit până în 1912, întrucât în 1882 a fost cumpărată de Primăria Bucureştilor, devenind sediul acesteia. A fost demolată pentru a face loc noului Palat Comunal, proiectat de arhitectul Ion Mincu. Însă, din diferite motive, ridicarea clădirii noi a Primăriei a fost amânată timp de 50 de ani, terenul cuprins între actualele Str. Batiştei, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Carol şi Str. Tudor Arghezi rămânând viran.
La sfârşitul anilor 1950 s-a hotărât construirea aici a Teatrului Naţional, a cărui edificiu fusese bombardat în 1944, şi a unui hotel modern. În urma concursului din 1962 au fost declarate câştigătoare ex-aequo două proiecte, “dar de construit s-a construit cu totul altceva”. În revista Arhitectura RPR 6/1964, arh. Horia Maicu descrie proiectul astfel: “Ansamblul arhitectural şi urbanistic este situat pe o amplă platformă, bogat plantată şi amenajată cu fântâni şi statui. Sub această platformă va fi amplasat un parcaj subteran şi o serie de dotări comerciale”.
Proiectul iniţial al TNB
Edificiul a fost realizat de arh. Romeo Belea, Nicolae Cucu, Horia Maicu şi ing. Alexandru Cişmigiu, fiind construit între anii 1964 şi 1973. Volumul sculptural cu acea copertină în consolă, turnul scenei, instalaţiile de suport pentru manevrarea decorurilor au fost considerate spectaculoase pen