Lista principalelor locuri de producţie şi de tranzit a narcoticelor, întocmită de Guvernul SUA pe baza datelor corespunzătoare anului 2007. Afganistanul rămâne ţara unde se produce 93% din Lista principalelor locuri de producţie şi de tranzit a narcoticelor, întocmită de Guvernul SUA pe baza datelor corespunzătoare anului 2007.
Afganistanul rămâne ţara unde se produce 93% din cantitatea globală de opiu folosit pentru fabricarea heroinei, în timp ce Columbia, Peru şi Bolivia rămân, în această ordine, principalele furnizoare de cocaină. Venezuela şi Burma sunt statele acuzate de Administraţia Bush că "au eşuat vizibil" în respectarea acordurilor privind contracararea narcoticelor în 2007.
Afganistan - Aici au crescut 93% din macii pentru opiu în 2007, care a fost cel de-al doilea an-record al producţiei de opiu. Valoarea de export a recoltei a fost de 4 miliarde de dolari, mai mult de o treime de PIB-ul ţării.
Columbia - Este furnizorul numărul unu de cocaine al lumii, dar şi un furnizor principal de heroină şi de substanţe pentru fabricarea acesteia. În 2007, guvernul columbian a confiscat 144 tone de cocaine şi a distrus 240 de laboratoare de hidroclorură de cocaine şi 2.875 de laboratoare pentru producţia de cocaină-bază.
Bolivia - Este a treia pe lista celor mai mari producători de cocaină ai lumii, fiind răspunzătoare de o cantitate estimată la 127 de tone.
Este şi punct de tranzit al cocainei provenite din Peru, dar şi o ţară cultivatoare de marijuana, care este consumată în cea mai mare parte chiar pe plan intern. În Bolivia, cocaina poate fi cultivată legal pe o suprafaţă limitată de 12.000 de hectare, pentru utilizarea tradiţională, însă guvernul intenţionează să extindă această limită.
Paraguay - Este cel mai mare producător de heroină din America de Sud. În 2007, guvernul a capturat 100 de tone