Specialistii Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti spun ca si in Romania se gasesc produse care contin ingredientul incriminat
Un ingredient ce da aroma de unt floricelelor de porumb care se prepara la microunde poate duce la aparitia unor maladii pulmonare. La aceasta concluzie au ajuns expertii guvernului american din cadrul Institutului National de Sanatate a Mediului. Potrivit specialistilor romani, si pe piata noastra se gasesc produse care contin respectivul ingredient, incriminat de expertii americani, adica diacetilul, o substanta artificiala care da floricelelor de porumb aroma de unt. Pe unele ambalaje ale floricelelor de porumb se precizeaza ca alimentul contine aroma de unt, dar nu este specificata substanta utilizata. Producatorii nu au putut fi contactati pentru a ne lamuri daca pentru respectivele produse care se gasesc in magazine s-a folosit diacetilul.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, sustine insa ca amenintarea e cat se poate de reala si in Romania. „Diacetilul este o substanta care se foloseste in mod frecvent la floricelele de porumb. Aceasta substanta se gaseste chiar si in floricelele de porumb pentru microunde, aflate in tara noastra”, explica cercetatorul.
Expertii guvernului american sustin ca testele efectuate pe cobai in laborator au indicat faptul ca diacetilul poate provoca aparitia bronsiolitei limfocitare. Boala poate provoca aparitia unei alte afectiuni deosebit de grave, bronsiolita obliterativa, o boala rara si grava, intalnita mai ales la muncitorii care lucreaza in fabricile de floricele de porumb, dar si la consumatori. Profesorul Mencinicopschi nu se declara surprins de descoperirea cercetatorilor americani, mai ales ca unele substante nu sunt testate indeajuns, inainte de a fi introduse in alimente.
Integral in