Delimitarea colegiilor în care candidaţii vor fi aleşi este cea mai importantă miză a uninominalului. Bătălia politică s-a mutat pe trasarea colegiilor uninominale. Delimitarea acestora se Delimitarea colegiilor în care candidaţii vor fi aleşi este cea mai importantă miză a uninominalului.
Bătălia politică s-a mutat pe trasarea colegiilor uninominale. Delimitarea acestora se face pe baza normei de reprezentare, un deputat pentru 70.000 de cetăţeni şi un senator pentru 160.000.
Modul în care vor fi "decupate" limitele colegiilor poate favoriza un partid sau altul. Politicieni şi specialişti în politologie avertizează că acela care va stabili limitele colegiilor va încerca să tragă spuza pe turta sa.
"Există temerea că cine împarte parte-şi face", explică franc deputatul PSD Eugen Nicolicea neliniştea pe care o împărtăşesc şi politicienii, şi politologii. "La nivelul judeţelor vor fi create colegiile uninominale care vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea unei comisii parlamentare. Diferiţi membri din comisie vin cu propuneri. Sunt mai multe posibilităţi.
Dacă îţi imaginezi un judeţ ca un cerc poţi să-l împarţi, de exemplu, în nişte sectoare ca spiţele. Dacă le muţi cu un grad pe cerc ai o altă împărţire. Poţi să le împarţi şi concentric", mai spune Nicolicea. "Fiecare va încerca să tragă spuza pe turta sa", declară Nicolicea. "Noi (PSD-n.red.) încercăm să facem în aşa fel încât să fie o împărţire dreaptă, pentru că avem o poziţie importantă şi nu ne dezavantajează în niciun fel", adaugă Eugen Nicolicea.
PNL nu se grăbeşte
Liberalii vor propune, în Comisia parlamentară specială, o împărţire a colegiilor uninominale bazată pe propunerile elaborate de filialele judeţene ale partidului. Liderii PNL nu se grăbesc, însă, să finalizeze acest proces. Potrivit secretarului general al partidului, deputatu