Profesorul Ştefan Popescu cântă la aproape 30 de instrumente. Pentru că suflă în tot ce găseşte - de la nai şi flaut la nuci, solniţe şi ciomege -, gorjeanul vrea să intre în Cartea Recordurilor.
ŞtefanPopescu, profesor şi director adjunctal Şcolii Populare de Artădin Târgu-Jiu şi al Ansambluluifolcloric „Maria Lătăreţu“, poatesă cânte aproape la orice obiect şieste capabil să scoată sunete dinorice lucru.
Cântă la aproape 30 deinstrumente de suflat şi pseudo-instrumente,obiecte transformatechiar de el în unelte muzicale.
Mândru de aptitudinile lui,profesorul din Târgu-Jiu intenţioneazăsă intre în Cartea Recordurilor.„Din România sunt, cu siguranţă,singurul instrumentist carecântă la atât de multe instrumente.Nu ştiu dacă în lume mai existăcineva ca mine. Voi face demersurilenecesare pentru a intra în CarteaRecordurilor“, spune ŞtefanPopescu.
În căutare de noi tonalităţi
După ce a epuizat cele 12 instrumentede suflat tradiţionale -de la fluier, nai şi clarinet până laocarină, cimpoi sau flaut -, ŞtefanPopescu a început să inventezealtele. Pe lângă melodiile pe care lereproduce doar cu ajutorul degetelorsau în pumn, acesta cântă lanu mai puţin de 18 instrumenteneconvenţionale: nucă, solniţă,cuc, broască şi pupăză din ceramică,putinei, lingură din lemn,urcior, cochilie de scoică, digifonf,vuvă/tamburină, ploscă, dovleacsub formă de pară, ciomag.
Fiecare obiect are un sunetspecific, pe care „omul orchestră“a reuşit să-l descopere. El reuşeştesă ridice sala de spectacole în picioareîn timp ce mânuieşte o sticlăbanală. Muzica este viaţa lui,spune profesorul gorjean, careeste mereu în căutare de sunete şitonalităţi. Vede în tot ceea ce îlînconjoară posibile instrumente şinoi modalităţi de exprimare amuzicii.
I-a venit ideea la un şpriţ
Într-o zi, a găsit pe jos o nucăgăurit