Celebra echipă americană, aflată pentru a treia oară în România, va susţine săptămâna viitoare patru meciuri în ţara noastră. Prima demonstraţie se va desfăşura mâine, la Sala „Ioan Kunst Ghermănescu“, din Capitală. Sursa: AFP
Mai mult ca sigur că nu există iubitor al baschetului care să nu fi auzit de Harlem Globetrotters şi care să nu-şi fi dorit să vadă această legendară echipă măcar o dată la lucru. Născută în anii ’20 ai secolului trecut, formaţia americană continuă, la mai mult de opt decenii de la înfiinţare, să umple sălile în care face demonstraţii şi să smulgă aplauze la scenă deschisă. Pentru că Harlem Globetrotters este mai mult decât o simplă echipă de baschet.
„Globetrotterii“ mânuiesc cu măiestrie mingea, sunt specialişti ai slamdunkului, actori de comedie, acrobaţi desăvârşiţi. Într-un cuvânt, Harlem Globetrotters oferă spectacol total. După ce Harlem vor evolua la Bucureşti, turneul organizat de Fundaţia Culturală „Phoenix“ şi de Federaţia Română de Baschet va continua la Sibiu (marţi, 18 martie), Cluj-Napoca (miercuri, 19 martie) şi Timişoara (joi, 20 martie).
Echipa a vizitat, de-a lungul timpului, 118 ţări, disputând peste 20.000 de meciuri, cotă la care nicio altă formaţie n-a ajuns. „Globetrotterii“ sunt „ambasadori ai bunăvoinţei“, desfăşurând numeroase acţiuni de caritate şi donând milioane de dolari pentru sprijinirea celor defavorizaţi. Anual, echipa obţine 86 de milioane de dolari.
Trei denumiri
Formaţia Harlem Globetrotters a luat fiinţă în 1926, la Chicago, la iniţiativa lui Abe Saperstein, un tânăr de 24 de ani. Iniţial, echipa s-a numit „Savoy Big Five“, după care a devenit „New York Harlem Globe Trotters“, iar apoi - „Harlem Globetrotters“. Saperstein a ales ca reşedinţă suburbia newyorkeză Harlem, unde locuiesc în special afro-americani.
RECORD