Conservatorii lui Mahmud Ahmadinejad au obţinut cea mai mare parte din locurile din Parlament, arată primele rezultate parţiale în urma scrutinului de vineri. Conservatorii sprijiniţi de preşedinte şi ayatollah, dar şi cei moderaţi vor câştiga aproximativ 70% din mandatele de parlamentar (din cele 290), potrivit anunţului făcut de ministrul iranian de Interne, citat de AFP. Victoria vine după ce, cu câteva zile înainte de vot, listele de candidaţi au fost „curăţate” de aproape 2000 de candidaţi – reformişti, în marea majoritate.
Alegerile legislative din Iran „nu au fost nici libere, nici corecte”, a apreciat preşedinţia slovenă a Uniunii Europene. Rămâne de văzut cât de fidel îi va fi noul Legislativ preşedintelui ultraradical, având în vedere că anul viitor se vor ţine alegerile prezidenţiale. „Poporul a încredinţat din nou Parlamentul principaliştilor (termen folosit de conservatori pentru a-şi arăta ataşamentul faţă de idealurile revoluţiei islamice din 1979)”, titra ieri cotidianul conservator Kayhan.
Reformiştii au reuşit în schimb să oţină 50 de mandate în afara Teheranului (unde, din cele 30 de locuri, 16 nu au fost ocupate din primul tur). O performanţă „remarcabilă”, în opinia acestora, mai ales că cei mai cunoscuţi reformişti (inclusiv parlamentari) au fost eliminaţi de pe liste de Consiliul Gardienilor pentru „loialitate insuficientă faţă de valorile revoluţionare”. Într-adevăr, în ciuda tuturor precauţiilor regimului Ahmadinejad, numărul lor a crescut deja faţă de legislatura precedentă (50 faţă de 40).
Pentru a încerca să trimită în fundal succesul reformiştilor, regimul a adus din nou în prim-plan „ameninţarea Occidentului”. „Încă o dată, puternica voastră prezenţă la urne a dejucat planurile inamicilor. Războiul lor psihologic – de a determina o prezenţă scăzută – nu a fost altceva decât un balon de săpun”, a apreciat lideru