O privire surâzătoare aruncată de soţie unui necunoscut declanşează o adevărată furtună în mintea partenerului. Atenţia exagerată a soţului faţă de vecina blondă provoacă adevărate
O privire surâzătoare aruncată de soţie unui necunoscut declanşează o adevărată furtună în mintea partenerului. Atenţia exagerată a soţului faţă de vecina blondă provoacă adevărate crize de isterie din partea soţiei. Şi totuşi, perpetuarea speciei are nevoie de gelozie!
Încercaţi să vă imaginaţi că persoana iubită are o aventură cu altcineva. Încercaţi să vizualizaţi două scenarii: primul, că partenerul(a) s-a îndrăgostit de persoana respectivă şi al doilea, că partenerul(a) a avut o simplă relaţie sexuală cu persoana respectivă. Evident, ambele situaţii sunt dureroase, dar în mod normal ar trebui să simţiţi că una dintre ele vă deranjează mai mult decât cealaltă.
Potrivit unui studiu canadian efectuat în rândul unui grup de adulţi, de ambe sexe, gelozia este clasată pe locul doi în rândul celor mai mari dificultăţi, dintr-un total de 37 de probleme conjugale. Şi dacă gelozia moderată este indisolubil legată de relaţia amoroasă, când se amplifică devine nocivă pentru un cuplu.
Gelozia maladivă ajunge să devină un adevărat infern pentru cel care suferă şi pentru cei din jur. Cu excepţia manifestărilor patologice, disputele generate de gelozie sunt, spun psihologii, stimulante pentru cuplu. Furnizează combustibil unei relaţii care moare încet. Sentimentul de gelozie reprezintă becul de alarmă care avertizează că el sau ea este o permanentă provocare.
Profesor, doctor în psihologie evoluţionistă la Universitatea Texas, din Austin, David Buss a publicat o serie de lucrări ("The Evolution of Desire" - "Evoluţia dorinţei", "The Dangerous Passion" - "Pasiune periculoasă" şi "The Handbook of Evolutionary Psychology" - "Manualul de psihologie evoluţionistă") în car