Autoritatile chineze au inceput evacuarea turistilor straini din Lhasa, capitala Tibetului. Potrivit CNN, este posibil sa fie declansata o ampla actiune, in forta, impotriva insurgentilor tibetani. Pe strazile orasului patruleaza sute de politisti si militari.
De asemenea, guvernul tibetan aflat in exil a respins acuzatiile lansate de autoritatile chineze potrivit carora Dalai Lama s-ar afla in spatele protestelor initiate de calugarii budisti, subliniind ca liderul spiritual tibetan este un "apostol al pacii". De altfel, acesta a declarat, duminica, la o conferinta de presa, ca natiunea tibetana este intr-un real pericol. In opinia sa, ar trebui sa fie demarata o ancheta privind genocidul din Tibet. Dalai Lama a mai precizat ca Guvernul de la Beijing apeleaza la forta pentru a obtine pacea si a adaugat ca intreaga comunitate internationala are responsabilitatea morala de a reaminti Chinei ca trebuie sa fie o gazda primitoare a jocurilor olimpice. De asemenea, el a cerut autoritatilor chineze sa nu ii mai trateze pe tibetani ca 'cetateni de mana a doua'.
Agentiile internationale de presa au anuntat, tot duminica, bilantul confruntarilor dintre autoritatile chineze si protestatarii tibetani: cel putin 80 de morti si 72 de raniti. Calugarii budisti au manifestat, de la inceputul saptamanii, in Tibet dar si in provinciile invecinate, cu ocazia implinirii a 49 de ani de la rascoala din Lhassa, in urma careia liderul spiritual al tibetanilor, Dalai-Lama, a plecat in exil, in India.
UPDATE: Potrivit Reuters, 200 de tibetani au atacat cu pietre si cocteiluri Molotov o sectie de politiei din sud-vestul Chinei, ranind mai multi politisti. Fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Cinci persoane au fost arestate. Agentiile internationale de presa transmit ca cel putin patru tibetani si-au pierdut viata. Autoritatile chineze au incepu