Din Letonia pana in Bulgaria, pensionarii se confrunta cu aceeasi problema: cresterea rapida a preturilor alimentelor si utilitatilor.
Pana de curand, Europa de Est inregistra o crestere robusta, dar preturile se mentineau la niveluri destul de stabile. Acum insa produsele de baza se scumpesc din ce in ce mai mult, cele mai mari cresteri de preturi inregistrandu-se la alimente si carburanti. Cei in varsta resimt cel mai pregnant efectul ambitiilor guvernelor lor de a integra statele est-europene in UE. Insa cresterea de doua cifre a preturilor alimentelor ii pune in incurcatura si pe oficiali, acestia fiind obligati sa aleaga intre a sprijini cresterea economica si a limita cresterea preturilor, scrie Budapest Business Journal.
In acelasi timp, pe fondul cresterii rapide a preturilor, scaderea puterii de cumparare amana planurile unor tari de adoptare a monedei europene. Pentru locuitorii tarilor din Est, care sunt mult mai saraci in medie decat cei din Europa de Vest si cheltuiesc mai mult din venituri pe produsele de baza, majorarile de preturi reprezinta o problema la ordinea zilei.
Ritmul de crestere a preturilor, de 13,2%, din Bulgaria nu se afla la mare distanta de cel de 16,7% inregistrat de Letonia, cel mai ridicat din UE.
Pensia lui Alexander Ivanov din Letonia, in varsta de 80 de ani, este de 120 de lati letoni (170 de euro) pe luna, din care jumatate sunt cheltuiti pe alimente. Ivanov a inceput sa-si vanda din bunurile personale pentru a putea trai. In Sofia, Maria Vankova in varsta de 72 de ani, nu-si poate plati factura la energie si medicamentele de care are nevoie din pensia de 102 leva (52 de euro) pe luna. "Situatia a inceput sa se inrautateasca dupa ce am aderat la UE", a declarat pensionara bulgara.
Guvernele si bancherii centrali tind sa-i linisteasca pe oameni ca presiunea cresterii preturilor va scad