Cercetatorii din domeniul agricol vor picheta marti prefecturile din 6 judete, in semn de protest fata de "retrocedarile abuzive" ale terenurilor destinate institutelor de cercetare si ale statiunilor. Numai in 3 ani suprafata destinata cercetarilor agricole a scazut de la 59.000 hectare la 35.000, restul fiind retrocedat, in cele mai multe cazuri, fara ca institutele de cercetare sa fi vazut documentele solicitantilor.
Protestul este initiat de Uniunea Sindicatelor din Cercetare si Invatamantul Agricol si Silvic (USCIAS) care acuza modul de realizare al "retrocedarilor prin compensare", adica folosirea pentru retrocedari a terenurilor statiunilor de cercetare, desi proprietarii respectivi au detinut teren in alte zone.
Suprafetele vizate, utilizate de institutele de cercetare agricole, servesc la "cercetarea si producerea de seminte pentru soiuri noi. Ele sunt incluse in domeniul public al statului", a explicat Aurel Mihai, presedintele Uniunii sindicale. Scaderea acestor suprafete reduce potentialul de a produce seminte. "Legea este clara: abia dupa epuizarea tuturor posibilitatilor de retrocedare din domeniul privat, se apeleaza la domeniul public al statului", a adaugat Aurel Mihai.
In viziunea cercetatorilor, Agentia Domeniilor Statului (ADS) este una dintre institutiile care se fac vinovate de aceasta situatie, impreuna cu Ministerul Agriculturii si prefecturile.
Baneasa: lupta pentru terenuri de zeci de milioane de euro
Cea mai "spectaculoasa" lupta se duce pentru terenurile statiunii de cercetare pomicola din Baneasa, unde metrul patrat valoreaza 2.000 - 2.500 de euro. Directorul statiunii, Adela Barbulescu, a afirmat ca "institutiile statului au apelat la falsuri in acte pentru a scote peste 30 de hectare din circuitul agricol si a-l retroceda".
Adela Barbulescu a aratat ca institutiile statului