In domeniul materialelor de constructii, salariile specialistilor in vanzari au crescut cel mai puternic anul trecut.
Forta de munca necalificata si-a dublat sau chiar triplat in ultimii doi ani pretentiile financiare, pe fondul deficitului de personal existent pe piata.
"Este dificil de estimat cat timp va continua aceasta euforie salariala care a inceput in urma cu doi ani, pentru ca nu stim cum va evolua piata in ceea ce priveste oferta de munca. Solutiile sunt din cele mai variate, competitia se accentueaza indiferent de domeniu, iar tentatia de a lua un angajat competent de la concurenta este mare", spune Nicoleta Pantea, HR manager al companiei de prefabricate metalice Lindab Romania.
Anul trecut, cresterile salariale au depasit estimarile initiale ale companiei, care se situau undeva in jurul a 30%. "Au fost anumite pozitii pentru care ne-am intalnit cu cerinte salariale mai ridicate", spune managerul de HR.
Chiar daca a reusit sa faca fata ritmului rapid de crestere a salariilor, departamentul de resurse umane al producatorului de tigla metalica evita sa recruteze personal de la concurenta.
"Este un lucru riscant, deoarece angajatii de la concurenta sunt deja structurati pe un anumit stil de lucru. Acest lucru nu inseamna ca nu am purtat discutii cu salariatii concurentei, dar am observat ca nu se suprapun pe stilul nostru de lucru", afirma Pantea. De asemenea, ea adauga ca evita intervievarea candidatilor "neseriosi", mai exact acei angajati care au tendinta de a-si schimba foarte des locul de munca.
Inca de la intrarea sa pe piata, in anul 1994, cand Lindab avea doar cinci angajati, politica de resurse umane a companiei a fost indreptata catre atragerea de persoane tinere, dar care voiau sa invete. Compania are incheiate parteneriate cu facultatile de constructii din Bucuresti si din tara. Totodata, Lindab