Banca Bear Stearns a fost nevoita sa contracteze un credit de urgenta pentru a-si putea desfasura in continuare operatiunile zilnice, situatia fiind similara cu cea a Northern Rock, creditorul britanic ce a fost nationalizat luna trecuta.
Banca americana Bear Stearns si-ar putea pierde statutul de institutie independenta, in conditiile in care JP Morgan Chase ia in considerare posibilitatea achizitionarii uneia dintre bancile cele mai grav afectate de criza ipotecara americana, scrie Bloomberg.
Temerile privind colapsul Bear Stearns s-au amplificat dupa ce banca a solicitat la sfarsitul saptamanii trecute un imprumut de urgenta, acordat de catre JP Morgan si garantat de catre filiala newyorkeza a bancii centrale americane (Fed). Influxul de lichiditati - in absenta carora institutia nu si-ar mai fi putut continua operatiunile zilnice - este cea mai semnificativa actiune de acest fel efectuata de la declansarea crizei ipotecare incoace.
Anuntul privind operatiunea de salvare a Bear Stearns a condus la un declin de 46% al actiunilor institutiei financiare in sedinta de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute.
Initial, directorul executiv al bancii, Alan Schwartz, a negat faptul ca Bear Stearns ar avea nevoie de un imprumut de urgenta, insa vinerea trecuta oficialul a recunoscut ca rezervele de lichiditate ale institutiei "au suferit o deteriorare semnificativa in ultimele 24 de ore".
Bear Stearns are o expunere mai mare la piata americana de obligatiuni cu grad ridicat de risc decat concurentii sai si desfasoara operatiuni importante cu instrumente financiare garantate de credite ipotecare. Institutia a fost printre primele care au dezvaluit impactul crizei de pe piata creditelor ipotecare, atunci cand doua dintre fondurile sale de hedging s-au prabusit, conducand la pierderi de 1,6 miliarde de dolari.
Executivi