Abonarea la un serviciu de acces la web prin fibra optica furnizat printr-o retea de fibra optica nu garanteaza o viteza ridicata, daca reteaua nu a fost construita corect.
Retelele de fibra optica instalate, in special in Bucuresti, de operatorii de comunicatii nu respecta de multe ori standardele prevazute de producatori, fapt ce duce la scaderea vitezei conexiunilor, considera reprezentantii producatorului elvetian de echipamente de retea Reichle & Massari.
"Montarea fibrei optice prezinta cel putin doua aspecte importante de care trebuie sa se tina seama: instalarea cablului respectiv si terminarea acestuia. In ceea ce priveste tragerea cablului sau instalarea acestuia, in Romania standardele si regulile sunt doar pe hartie. Astfel, fibra atarna pe stalpi si prin copaci, sunt rezerve enorme de fibra 'uitate' pe stalpi, cablul optic face 'burti' intre solutiile de ancorare, care nu au nimic in comun cu standardele", a declarat pentru ZF Cristina Deac, Representation Office Manager al Reichle & De-Massari Romania.
"Standarde exista si ar trebui sa preocupe mai mult detinatorii de infrastructura, pe cei care administreaza domeniul public, pe operatorii de telecomunicatii care ofera servicii pe aceste infrastructuri, organele de reglementare etc. Calitatea echipamentelor pasive folosite in reteaua de comunicatii are un impact direct asupra serviciilor sustinute. In multe cazuri, dezordinea aeriana a fibrelor optice din Bucuresti are ca rezultat transmisii de date cu performante limitate. Retelele fizice trebuie sa sustina cerintele utilizatorilor care doresc mereu rate de transfer mai mari, aplicatii din ce in ce mai complexe", a adaugat ea.
R&M a inregistrat un volum de vanzari de peste 1,25 milioane de euro in 2007 pe piata locala, 65% din vanzari fiind cele realizate catre retelele private. Compania are in prezent patru angajat