Fara a fi o indicatie medicala nutritionala, postul crestin aduce certe beneficii. Restrictia se adreseaza nu doar alimentelor de origine animala care au, in general, un continut mare de colesterol si grasimi saturate, principalele vinovate pentru imbatranirea prematura a sistemului cardiovascular, ci si unor vicii precum consumul de alcool, tutun si cafea.
Postul ajuta la detoxifierea si revitalizarea organismului, la normalizarea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului, dand luminozitate tenului, energie si vitalitate.
Are loc acum trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe alimente conservate la o alimentatie de origine vegetariana sau lacto-ovo-vegetariana, bazata in special pe legume si fructe.
Acestea aduc in organism o cantitate crescuta de vitamine si minerale si ne ajuta sa prevenim astenia de primavara. Pentru ca o mare parte din vitamine se pierd prin fierbere, iti recomand consumul acestora mai ales in stare cruda, preparate sub forma de salate.
Referitor la dieta de post se ridica nu rareori intrebarea: poate acest program alimentar sa furnizeze nutrientii necesari unei bune functionari a organismului?
Raspunsul este: categoric da.
O dieta vegetariana diversa, care sa includa fructe, legume, cereale, nuci si seminte acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine. Desi proteinele din vegetale sunt calitativ inferioare celor de origine animala, combinatia intre legume si cereale acopera necesarul tuturor aminoacizilor esentiali.
Schimbarea in alimentatie este bine tolerata, organismul uman sanatos reusind sa se adapteze de la un tip de alimentatie la altul fara consecinte notabile.
Ce mancam in perioada postului?
Alimentele recomandate in post sunt : fasole, ciuperci, alune, mazare si soia (cele ma