Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania Fiecare actionar va primi 68 de actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute, precum si dreptul de a subscrie 5 actiuni noi la jumatate din pretul de pe piata.
Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca privata cu capital romanesc, propune actionarilor majorarea capitalului social cu 448,6 mil. lei (121 mil. euro), prin incorporarea profitului net din 2007, pentru a mentine in cadrul bancii cash-ul necesar dezvoltarii.
In urma acestei operatiuni, capitalul social al Bancii Transilvania va urca la 1,6 mld. lei (286 mil. euro), depasindu-l pe cel al BCR sau BRD-SocGen, cele mai mari banci din sistem.
In ciuda profitului record de anul trecut, banca nu va distribui nici in acest an dividende cash, continuand politica de distribuire a actiunilor gratuite pe care si-a bazat cresterea in cei zece ani de cand este listata la Bursa. La listare, in 1997, banca avea un capital social de circa 3 mil. euro si o capitalizare de 17 mil. euro.
Majorarea de capital se va realiza prin incorporarea profitului net din 2007, in valoare de 319,5 mil. lei (86,3 mil. euro), si a primelor de capital din majorarile anterioare, insumand 98,6 mil. lei (26,6 mil. euro), dar si prin aporturi in numerar din partea actionarilor, in valoare de 30,55 mil. lei (8,25 mil. euro).
"Noi nu suntem o companie care sa dea dividende cash deoarece investitorii care detin sau cumpara actiuni la Banca Transilvania urmaresc dezvoltarea pe termen lung si nu castigurile pe termen scurt din dividende. Cel putin in urmatorii ani nu vom da dividende cash actionarilor", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.
Ciorcila este si principalul actionar individual al bancii, cu 5% din actiuni, participatia sa fiind evaluata pe B