Ti s-a intamplat sa iesi din cabinetul unui medic mai nelamurit decat ai intrat, sa nu fii bagat in seama, ori sa ti se taie macaroana de cum deschizi gura? Din pacate astfel de cazuri exista, insa nu trebuie sa te lasi descurajat. Daca nu esti multumit de medicul la care mergi, afla ca exista foarte multi care se comporta exact pe dos. Iata cand este cazul sa faci o schimbare.
1. Nu ai incredere in ceea ce-ti prescrie medicul tau si cu toate astea mergi la el. Un pacient merge la doctor pentru ca are o problema si vrea s-o rezolve. Daca iese pe usa cabinetului punandu-si intrebari daca ar fi bine sa ia ce i-a recomandat medicul, ar fi cazul sa caute raspunsuri si in alta parte.
2. De fiecare data ai impresia ca te vede pentru prima oara. Daca suferi de o boala cronica, inseamna ca iti vizitezi medicul de cateva ori pe an. Cu ajutorul notitelor pe care si le face in fisa, despre cazul tau, ar trebui sa-si aminteasca ce s-a intamplat la vizitele anterioare si daca ai inregistrat sau nu vreun progres. E adevarat ca medicii sunt ocupati si vad multi pacienti, dar asta nu-i o scuza sa nu-si mai aminteasca nimic despre boala ta.
3. Nu ii poti pune intrebari. Pacientii merg la medic sa caute raspunsuri: ce-i in neregula cu ei? Ce tratament este cel mai potrivit? La ce sa se astepte de acum inainte ? Ce optiuni au? Unii medici isi rezerva cateva minute sa le raspunda, altii, din contra. Chiar ii descurajeaza sa puna intrebari. Daca iti este greu sa ai un dialog cu medicul tau, ar fi bine sa-i gasesti un inlocuitor.
4. Nu iti explica de ce te trimite sa faci anumite analize si de ce iti prescrie un anumit tratament. Ar trebui sa fii constient ca au trecut vremurile cand medicii iti scriau ceva pe reteta si trebuia sa mergi la farmacie sa iti iei tratamentul. Astazi ar trebui sa comunice mai mult. Sa iti explice de ce trebuie sa faci anumite inves