Ceremoniile din 15 martie de la Budapesta s-au încheiat cu ciocniri violente între poliţişti şi demonstranţi Pentru budapestani nu mai este nicio noutate, în ultimele 18 luni, toate
Ceremoniile din 15 martie de la Budapesta s-au încheiat cu ciocniri violente între poliţişti şi demonstranţi
Pentru budapestani nu mai este nicio noutate, în ultimele 18 luni, toate sărbătorile oficiale se încheie cu ciocniri între demonstranţi antiguvernamentali - de obicei grupări radicale, "capete rase", anarhişti - şi forţele de ordine. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi sâmbătă seara, la manifestările de 15 martie, marcarea a 160 de ani de la revoluţia ungară din 1848 când Ungaria şi-a declarat independenţa de Hasburgi.
Pe unul dintre bulevardele centrale ale capitalei, demonstranţi neautorizaţi, cei mai mulţi mascaţi, i-au atacat pe poliţişti cu sticle incendiare şi pietre, iar aceştia au răspuns cu gaze lacrimogene foarte puternice. Mai mulţi ziarişti au fost bătuţi de protestatari.
Trei poliţişti au fost răniţi şi 21 de persoane au fost reţinute. Ştiind la ce pot să se aştepte, organele de ordine s-au pregătit de mai multe zile pentru a preîntâmpina acţiunile anarhice, astfel că, în ziua de 15 martie, Budapesta arăta, potrivit presei, ca un oraş în stare de asediu. În zonele unde urmau să se desfăşoare ceremonii oficiale - mai ales în Piaţa Kossuth din faţa parlamentului - au fost instalate garduri, cordoane de poliţişti şi scutieri.
Protestele au început încă de dimineaţa, când la ceremoniile unde a participat primarul liberal al Budapestei, Gabor Demszky, protestatarii au aruncat cu pietre şi ouă. Nu l-a nimerit decât un singur "proiectil". Restul manifestărilor (peste 100 numai la Budapesta) s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată, dar fără incidente, până seara, la ora 21, când un grup care a participat la un concert rock organizat de radicali,