Decalajul dintre dobanzile practicate de bancile romanesti si de cele din UE se va reduce in urmatorii 2-3 ani, pe fondul reducerii inflatiei, astfel incat diferentele nu vor mai fi semnificative, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Scaderea dobanzilor va fi posibila odata cu temperarea ritmului de crestere al preturilor de consum, a afirmat guvernatorul bancii centrale. Reducerea dobanzii de referinta ar putea fi operata in momentul in care inflatia va intra pe o panta descendenta, a declarat Isarescu.
In ultimele trei sedinte de politica monetara, BNR a majorat rata dobanzii de referinta cu doua puncte procentuale, de la 7% la 9%, astfel ca bancile au operat mai multe cresteri de dobanzi.
Decalajul dobanzilor intre Romania si statele europene este inca semnificativ. De exemplu, SocGen vinde la Paris credite imobiliare cu o dobanda in euro de 4,91%, in timp ce BRD vinde la Bucuresti credite imobiliare in euro cu o dobanda de 5,75% in primul an, dupa care aceasta variaza (fiind de circa 7,1%) in prezent.
Guvernatorul considera ca, pana la intrarea in zona euro, Romania va inregistra cresteri economice anuale de 5%-6%, desi exista riscurile unor greseli majore de politica economica.
"Nu vad pentru urmatorii sapte ani, pana la adoptarea euro, lipsa unui ingredient care sa faca imposibila o crestere economica de 5-6% durabila, insa vad pericolul populismului, vad riscurile unor greseli economice majore. Impartasesc punctul de vedere conform caruia administrarea unei crize este mai usoara decat administrarea succesului", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR nu a detaliat greselile de politica economica la care s-a referit. Anul trecut, cresterea economica a fost de 6% (fata de 7,9% in 2006), Produsul Intern Brut al Romaniei fiind de 121,3 miliarde de euro.
In ultimele doua luni, Isarescu a avut o serie de intalniri c