O dobândă mică este întotdeauna "compensată" de o serie de taxe percepute de instituţiile bancare de pe piaţa autohtonă Fie că vrei să contractezi un împrumut ipotecar, unul de
O dobândă mică este întotdeauna "compensată" de o serie de taxe percepute de instituţiile bancare de pe piaţa autohtonă
Fie că vrei să contractezi un împrumut ipotecar, unul de nevoi personale sau un credit auto, pe lângă dobânda aferentă acestuia vei avea de plătit în plus băncii şi o serie de comisioane. Taxele şi comisioanele sunt încasate de instituţiile de credit chiar la acordarea împrumutului, în valoare fixă sau ca procent din suma acordată, ori pe parcurs, ca pondere la sold.
O parte dintre acestea sunt incluse în calculul dobânzii anuale efective (DAE), care reprezintă costul total al creditului, în timp ce altele sunt percepute doar în anumite situaţii. Dacă, iniţial, dobânda reprezenta aproape întregul cost al finanţării, în prezent, comisioanele urcă din ce în ce mai mult datoria clientului la bancă. Deşi nu vei regăsi simultan toate comisioanele în costul unui credit, sunt peste zece taxe care pot mări datoria către bancă.
Creditul de nevoi personale, lider la taxe
În cazul împrumuturilor ipotecare, valoarea comisioanelor raportată la cheltuielile cu dobânda este mai redusă comparativ cu alte tipuri de credite. Însă pentru un împrumut de nevoi personale fără ipotecă, ponderea acestor taxe creşte simţitor, chiar până la 50% din costurile cu dobânda.
Să luăm exemplul unui credit de nevoi personale fără garanţii în valoare de 10.000 euro, pe o perioadă de 5 ani. Cu o dobândă de 8,59% şi o DAE care ajunge la 14,16% pe an, suma totală care trebuie rambursată se va ridica la 13.555 euro, potrivit unor calcule ale firmei de consultanţă financiar-bancară FinZoom.
Mai exact, un comision de acordare de 3% din valoarea iniţială şi unul de admi