Reducerea rezervelor minime obligatorii la lei si scaderea pretului la terenuri pe fondul iesirii investitorilor speculativi sunt doua din estimarile pentru 2008 creionate de Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, intr-un interviu acordat Wall-Street.
In a doua parte a anului, cand scaderea lichiditatii pe piata va fi evidenta, Banca Nationala a Romaniei va incepe sa reduca, nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei, dar nu si la valuta, spune Dan Pascariu, unul dintre cei mai renumiti bancheri romani.
Pascariu, in varsta de 57 de ani, simte in acest moment o stare de asteptare in piata datorita perceptiei de lichiditate excesiva din sistemul bancar romanesc, care va incepe sa se restranga in a doua parte a anului. “Nu va mai fi o lichiditate atat de mare, care acum este inegala: unele banci au mai mult, altele se refinanteaza imprumutandu-se pe piata”, explica Pascariu.
Astfel, restrangerea lichiditatii din sistemul bancar se va produce si ca urmare a faptului ca ritmul de crestere a creditelor in lei va fi mai mare decat cel al atragerii de depozitere. "In acelasi timp, costurile refinantarilor in euro a crescut, in ultimele trei luni, cu 1% din cauza perceptiei cu privire la majorarea riscului de tara”, a spus Dan Pascariu.
Pascariu estimeaza ca aceasta tendinta se va mentine o buna perioada de timp, asteptandu-se, in urmatoarele trei luni, la o crestere de cel putin 1% la creditele acordate in euro. “Pe partea de lei, viitorul va fi influentat de urmatoarea decizie a BNR privind politica monetara, unde exista o presiune de crestere a dobanzii cheie. Ramane de vazut daca va fi la 9,5 sau chiar la 10%”, spune Pascariu.
Din iulie 2006, BNR mentine rezervele minime obligatorii la niveluri de 20% la lei si 40% la valuta. Consiliul de administratie al BNR a decis, in ultima sedinta priv