Fermierii au făcut contracte pentru mai puţin de jumătate din suprafaţa irigabilă În vreme ce fermierii se plâng de faptul că sistemul de irigat nu este reparat la timp şi deja se
Fermierii au făcut contracte pentru mai puţin de jumătate din suprafaţa irigabilă
În vreme ce fermierii se plâng de faptul că sistemul de irigat nu este reparat la timp şi deja se instalează seceta, autorităţile spun că nu au pentru cine face aceste lucrări. Până acum, există contracte de furnizare a apei doar pentru 40% din suprafaţa irigabilă.
Repararea sistemului de irigaţii nu se poate realiza la timp şi deja a început seceta în Bărăgan, Dobrogea şi Moldova, susţine preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Marcel Cucu. Pentru a se face remedieri la sistemul de irigaţii, ar trebui organizată o licitaţie publică de achiziţie a respectivelor servicii, care ar fi gata peste cel puţin două luni de aşteptare, iar caietul de sarcini pentru aceasta este în curs de pregătitre. Pe fondul acestei proceduri dificile de reparare, pentru anul acesta se anunţă o nouă criză de apă.
Directorul general al Administraţiei Naţionale Îmbunătăţiri Funciare, Nicolae Mărăcine, spune că situaţia nu este gravă, sistemul de irigaţii fiind funcţional pentru 80% din suprafaţa contractată. Numai că această suprafaţă este de numai 480 de hectare, reprezentând 40% din cele 1,2 milioane de hectare pe care le-am putea iriga.
Reparaţii în regim de urgenţă
Nicolae Mărăcine explică situaţia prin dezinteresul fermierilor de a realiza contracte de irigare şi de a plăti avansul de 20%. În lipsa contractelor ferme, autorităţile nu pot demara procedeul de reparare pentru restul de 60% din sistem. De asemenea, problemele existente la instalaţiile care deservesc suprafaţa contractată vor fi rezolvate curând.
"Deja la Ministerul Agriculturii s-a ela