Dupa dezastrele din ultimii ani, autoritatile cred ca au gasit solutia pentru stoparea planuri de 800 de milioane de lei.
Stramutarea localitatilor din zonele inundabile, consolidarea digurilor si reamenajarea raurilor sunt printre prioritatile cuprinse in studiile planului national de prevenire a unor astfel de evenimente.
Circa 1,5 miliarde de euro este cifra bilantului dupa inundatiile din 2005-2006, dezastre naturale care au fortat autoritatile sa investeasca mult mai multi bani in proiecte si lucrari pentru diminuarea pagubelor.
Momentan, cele mai importante proiecte sunt digitale sau pe hartie, iar punerea lor in practica este anuntata pentru 2009. Pana atunci, un debit istoric cum a fost pe Dunare in 2006 ne poate aduce in aceeasi situatie cu pagube imense, asa cum au fost notate in Raportul Stern prezentat de Ministerul Mediului.
Linii de aparare suplimentare si stramutarea localitatilor
Cele mai importante proiecte ale Ministerului Mediului si ale Apelor Romane prevad stramutarea localitatilor si remodelarea raurilor. Pe primul loc ca prioritate se afla Dunarea, care va fi modificata dupa un plan sustinut financiar de Banca Mondiala. Acesta prevede redimensionarea ecologica si economica in sectorul romanesc al Luncii inundabile Dunarea, care se intinde pe 513.900 hectare. Zona protejata momentan de 53 de incinte indiguite si 1.200 de kilometri de diguri. Specialistii vorbesc acum de reconsiderarea liniilor de aparare a localitatilor din zona, elaborarea unui model digital al terenurilor, prin realizarea unui model hidraulic, pentru permiterea simularii unor scenarii de inundatii, de diguri noi si stramutarea unor localitati. Cu liniile suplimentare de aparare, sefii de la Apele Romane cred ca vor putea apara de inundatii cele mai importante localitati din zona: Galati, Braila, Oltenita, Calarasi si Giurgiu. Concret