Impactul cresterii record a pretului petrolului a fost amortizat intr-o oarecare masura de deprecierea dolarului fata de moneda europeana, dar daca titeiul se va scumpi in continuare, marile economii, in special cea americana, si asa slabite de criza din
Pretul barilului de petrol a urcat de la 50 la 100 de dolari in numai cateva luni. Dar aceasta crestere nu poate fi atribuita nici indicatorilor economici fundamentali, care au inregistrat in toata aceasta perioada o variatie nesemnificativa, nici estimarilor privind recesiunea economiei americane, care ar fi trebuit sa functioneze in sens invers, reducand pretul titeiului. Asadar, care sunt factorii ce au condus la actuala scumpire a petrolului?
Cushing, un orasel de numai opt mii de locuitori situat in statul american Oklahoma, pare un loc desprins direct din western-urile americane.
Principalele sale puncte de atractie sunt reprezentate de o statie de cale ferata dezafectata si de un cinematograf vechi, unde pretul de intrare nu depaseste 1,5 dolari, scrie cotidianul german Der Spiegel.
Robelt Felt - unul dintre locuitorii vechi si cel care poate fi considerat drept ghidul turistic al orasului - le prezinta insa vizitatorilor vechea pompa de petrol construita chiar in centrul localitatii drept cel mai important obiectiv. Turul orasului este insotit de istoria potrivit careia, in 1912, in apropiere a fost descoperit un imens camp petrolifer, ceea ce a condus la doua decenii de prosperitate revarsata asupra orasului.
In acel moment, productia anuala de petrol se ridica la peste 50 de milioane de barili, Felts spunand ca "rafinariile abia puteau sa tina pasul cu ritmul de extractie". Si pentru a rezolva aceasta problema, magnatii petrolului de atunci au hotarat cresterea capacitatii de stocare a rezervoarelor petroliere aflate la marginea orasului.
Nu sunt foarte mu