Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie ce conţin gluten şi este numit de specialişti "prietenul intestinului subţire" Omul modern mănâncă mult şi prost.
Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie ce conţin gluten şi este numit de specialişti "prietenul intestinului subţire"
Omul modern mănâncă mult şi prost. Pentru a diminua numărul celor care fac grave erori în alimentaţie, oamenii de ştiinţă fac studii şi cercetări menite să descopere acele alimente sigure care pot să menţină sănătatea sau să prevină complicaţiile unor boli deja existente.
Un proiect de cercetare privind boala celiacă şi produsele aglutenice, realizat de o echipă de cercetători ai Institutului de Bioresurse Alimentare Bucureşti, a scos la iveală calităţile nebănuite ale unui aliment tradiţional, dispreţuit pe nedrept: mămăliga.
Cura cu mămăligă este nu doar sănătoasă, dar este chiar indicată nu doar persoanelor cu intoleranţă la gluten, ci şi celor perfect sănătoase. Mămăliga este capabilă să hrănească organismul şi, în acelaşi timp, să cureţe bine intestinele, asigurând una dintre condiţiile de bază ale unei vieţi îndelungate: sănătatea mucoasei intestinale şi ritmicitatea tractului digestiv.
Alergiile şi intoleranţele sunt boli la modă
Intoleranţele alimentare, din cauza reacţiilor pe care le produc, au devenit o problemă serioasă. Aproximativ 0,5 la sută din populaţia Europei suferă de boala celiatică, altfel numită intoleranţă la gluten. Enteropatia glutenică - afecţiune rezultată din interacţiunea factorilor genetici cu cei de mediu - este o boală care afectează mucoasa intestinală şi determină carenţe de vitamine şi elemente minerale.
Un grup de cercetători ai Institutului de Bioresurse Alimentare Bucureşti, format din dr.ing. Denisa Duţă, dr.ing. Nastasia Belc, dr.biochim. Enuţa Iorga, împreun