Spanacul, ştevia şi salata verde sunt câteva dintre verdeţurile recomandate de nutriţionişti datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale O dată cu venirea primăverii şi a
Spanacul, ştevia şi salata verde sunt câteva dintre verdeţurile recomandate de nutriţionişti datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale
O dată cu venirea primăverii şi a începutului perioadei de post, majoritatea persoanelor se îndreaptă către meniurile bogate în verdeţuri şi crudităţi de sezon. După o perioadă în care organismul a fost obişnuit cu o dietă monotonă, bazată pe proteine de carne şi rădăcinoase, legumele proaspete şi verdeţurile vin să înlăture carenţele alimentaţiei de iarnă, prin aportul de vitamine şi minerale. Legumele şi verdeţurile ajută la eliminarea toxinelor din organism, dar şi la refacerea echilibrului energetic.
Din acest motiv, fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne recomandă să includem zilnic în meniu verdeţurile de primăvară, precum spanacul, salata verde, urzica, loboda şi ştevia, ca principale tonice naturale.
1. Spanacul este apreciat, în egală măsură, pentru valoarea alimentară şi pentru calităţile sale terapeutice. Prin conţinutul bogat în săruri minerale - potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, zinc, vitamine - A, E, C şi complexul vitaminic B şi lipide, spanacul este considerat un excelent medicament, recomandat în tratamentul a peste 60 de afecţiuni, de la bolile de piele, tuberculoză, astm bronşic, astenie fizică şi nervoasă, demineralizări, cardiopatie ischemică, hipertensiune, insuficienţă pancreatică, ateroscleroză, diabet zaharat până la reumatism, obezitate şi anemie.
Pentru a-şi păstra calităţile terapeutice, spanacul se foloseşte crud, sub formă de salată sau de suc. Sucul de spanac poate fi combinat cu suc de mere sau de lămâie. Zilnic, se poate consuma o cantitate de 600 ml de suc de spanac, înaintea meselor p