Creditele in lei pentru populatie s-au scumpit in ianuarie pentru a patra luna consecutiv, dobanzile intorcandu-se practic la nivelurile la care se gaseau in urma cu un an.
La imprumuturile in euro, dobanzile s-au stabilizat, dupa ce facusera un salt semnificativ in toamna trecuta, arata datele BNR.
In ianuarie, dobanda anuala efectiva la creditele noi pentru locuinte acordate in lei a urcat cu aproape 0,1 puncte procentuale, pana la 10,54% pe an. Practic, costul acestor imprumuturi s-a intors la nivelul din februarie anul trecut, dupa ce inregistrase un minim de 9% pe an in septembrie.
La creditele de consum scumpirea a fost mai importanta, dobanda urcand cu aproape 0,6 puncte procentuale, pana la 17,84% pe an. Din septembrie si pana la inceputul acestui an costul creditelor de consum a urcat cu putin peste un punct procentual.
Incepand de anul trecut, BNR publica atat dobanzile nominale, cat si ratele de dobanda anuala efectiva aferente imprumuturilor pentru populatie.
Ianuarie a fost a patra luna la rand in care costul finantarilor in lei a urcat, bancile comerciale reactionand inca din octombrie la intarirea politicii monetare operata de BNR. Din octombrie si pana in prezent, BNR a ridicat dobanda de politica monetara cu doua puncte procentuale, ducand-o la 9% pe an, iar analistii considera probabila cel putin inca o majorare, care ar urma sa fie operata la sfarsitul acestei luni. Majoritatea analistilor locali vad dobanda cheie la leu urcand la 9,5% pe an, in timp ce strainii considera ca BNR ar trebui sa duca dobanda la 10% pe an sau chiar mai sus.
Pe piata interbancara, dobanzile au inregistrat o crestere chiar mai mare, indicatorul ROBOR pentru o zi urcand de la niveluri de 6%-7% pe an in septembrie la circa 9%. Astfel, bancile au reflectat doar partial pana acum majorarea costurilor de finantare de pe piata