Sentimentele protecţioniste şi frica de globalizare sunt în creştere. Liberalizarea comerţului - blocat acum la Runda Doha - ar duce însă la o creştere covârşitoare a
Sentimentele protecţioniste şi frica de globalizare sunt în creştere. Liberalizarea comerţului - blocat acum la Runda Doha - ar duce însă la o creştere covârşitoare a prosperităţii oriunde în lume, dar mai ales în statele în curs de dezvoltare. Culegerea acestor beneficii este poate una dintre cele mai mari provocări ale acestei generaţii.
În SUA, unii candidaţi la preşedinţie atrag de partea lor alegătorii îngrijoraţi dând vina pe NAFTA pentru erodarea bazei de producţie a ţării.
Franţa a dat o lovitură Rundei de negocieri de la Doha din cadrul OMC, respingând proiectul de acord referitor la agricultură. Iar Jose Manuel Barosso crede că presiunile protecţioniste se accentuează.
KO în Runda Doha
La momentul lansării Rundei de negocieri comerciale de la Doha, scurt timp după 11 septembrie 2001, exista multă bunăvoinţă internaţională. Dar de atunci s-a instalat eliberarea de vraja globalizării - şi, în unele regiuni, teama de imigraţie. Un recent sondaj Financial Times/Harris efectuat în SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania arată că numărul celor care cred că globalizarea este negativă este aproape de trei ori mai mare decât al celor care spun că este pozitivă.
Accentuarea sentimentului negativ ar putea avea cel mai rău rezultat posibil: eşecul Rundei Doha şi creşterea barierelor comerciale şi pentru imigranţi. Aceste bariere rămân mari deoarece liberalizarea redistribuie locurile de muncă, veniturile şi prosperitatea într-un mod de care guvernele se tem că le-ar reduce şansele de a rămâne la putere.
Cea mai mare speranţă este să relansăm negocierile Rundei Doha. Dacă nu se realizeză mai mult decât o reducere modestă a susţinerii interne p