» Societatile de investitii financiare (SIF-urile) propun sa distribuie sub forma de dividende 42% din profitul net cumulat aferent obtinut in 2007.
» Aproximativ 85 de procente din dividendele propuse de SIF-uri provin din banii incasati anul trecut de la BCR si BRD.
» SIF Muntenia ar putea distribui cea mai mare cota din profitul net si cel mai mare dividend raportat la pretul actiunii comparativ cu celelalte SIF-uri.
SIF-urile au afisat pentru 2007 un profit net cumulat de 492,5 milioane lei (140,7 milioane euro), in crestere cu circa 47% fata de anul anterior. Cel mai profitabil dintre SIF-uri a fost SIF Banat-Crisana, iar cea mai slaba performanta a fost inregistrata de SIF Moldova.
Ca o coincidenta, atat cel mai performant, cat si cel mai putin profitabil dintre SIF-uri le propun actionarilor dublarea capitalului social prin capitalizarea unei cote din profitul net si acordarea unei actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta. Pentru acest tip de majorare este nevoie de modificarea statutului societatilor, cu intrunirea unui cvorum de minimum 50%, conditie pe care SIF-urile spera sa o satisfaca o data cu adoptarea votului electronic. "Cred ca SIF Banat-Crisana si SIF Moldova vor reusi sa intruneasca cvorumul necesar pentru dublarea capitalului social, tinand cont si de gradul de concentrare tot mai ridicat in cadrul actionariatului, acum avand si avantajul votului electronic", ne-a declarat Teodor Buzatu, director general adjunct al SIF Oltenia. O majorare de capital similara a fost realizata cu un an in urma de SIF Transilvania, dar, deoarece a fost contestata in instanta, actiunile primite cu titlu gratuit sunt blocate si in prezent de la tranzactionare, pana la solutionarea definitiva.
In cazul in care nu se vor intruni conditiile necesare pentru aprobarea unei majorari de capital, cele doua SIF-uri prop