Confortul termic a devenit o cerinţă importantă atunci când vine vorba de construcţia unei case. Chiar şi legislaţia prevede în mod explicit că orice clădire trebuie să aibă un Certificat Confortul termic a devenit o cerinţă importantă atunci când vine vorba de construcţia unei case. Chiar şi legislaţia prevede în mod explicit că orice clădire trebuie să aibă un Certificat Energetic, fără de care respectiva construcţie nu va putea fi vândută sau închiriată. Termoizolaţiile pe bază de celuloză, mai exact hârtie reciclată şi tratată, sunt o soluţie ecologică şi practică.
Izolaţia pe bază de celuloză a apărut în America anilor 1920. În 1928, hârtia reciclată era pusă în operă cu ajutorul unei maşini de suflat, special concepută pentru acest tip de lucrare. Şi în România hârtia era des folosită înainte de 1989 la izolaţia dintre perete şi tocul ferestrelor, unde acum se foloseşte spuma poliuretanică. Meşterii "comunişti" umpleau aceste goluri cu ambalajele sacilor de ciment sau chiar cu ziare, după care finisau în jurul ferestrei.
Astăzi, lucrurile s-au schimbat. Disponibilă sub formă de blocuri sau pulbere fibroasă, izolaţia termică pe bază de celuloză este uşor de aplicat. "Acest tip de izolaţie poate fi făcut de orice persoană înzestrată cu puţin simţ practic şi cu scule de mână care în general se află în gospodăria tuturor. Bineînţeles, utilizarea unei maşini de suflat asigură o calitate mai bună", spune Leonte Coca, director general al firmei Termoflux.
De aceeşi părere este şi Doru Marina, director de dezvoltare în cadrul companiei Beton Holding. "Procesul de instalare nu este dificil, el necesită însă o maşină de suflat corespunzătoare şi oarecare experienţă şi meticulozitate. Excepţie face instalarea produsului în pod, unde instalarea poate fi efectuată manual de oricine", spune el.
Recomandată pentru suprafe