Măsline înnegrite prin oxidare, expirate sau degradate au fost oprite de la vânzare de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor din toată ţara. Aceştia au verificat toate produsele de post, dar au pus accent pe măsline, deoarece a crescut considerabil cererea de piaţă pentru aceste produse. Din cele 117.000 kg verificate, 56.000 nu se încadrau în prevederile legale în vigioare. Inspectorii au constatat că multe dintre produsele vândute sunt inferioare calitativ, ei prelevând câteva zeci de eşantioane pentru analiza de laborator. În urma acestui proces, s-a observat că măslinele negre erau de fapt înnegrite prin oxidare cu gluconat de fier. Acest aditiv este admis în procesul de înnegrire a măslinelor verzi sau blonde, cu menţiunea că trebuie specificat acest lucru pe etichetă, cu litere mari.
Amenzile totale date de inspectori au fost de aproape 900.000 lei. Sfatul specialiştilor este să cumpăraţi măsline doar după ce aţi cerut vâzătorului să vi le arate pentru apreciere. Aveţi dreptul de a refuza produsele cu aspect neplăcut, pulpă deteriorată, pătată, ridată (cu excepţia măslinelor negre zbârcite), culoare modificată, cu urme de mucegai, cu data de valabilitate modificată sau depăşită. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor continuă verificările pe piaţa produselor de post şi anunţă că apropierea de sărbătorile pascale va aduce controale la produsele din carne de miel, peşte, la produse textile şi în unităţi de cazare turistice. (E.H.)
Măsline înnegrite prin oxidare, expirate sau degradate au fost oprite de la vânzare de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor din toată ţara. Aceştia au verificat toate produsele de post, dar au pus accent pe măsline, deoarece a crescut considerabil cererea de piaţă pentru aceste produse. Din cele 117.000 kg verificate, 56.000 nu se încadrau în prevederile legale în vigioare. Inspectorii au consta