Daca a venit primavara, iar tu stranuti si iti curge nasul fara sa fi racit, probabil faci parte dintre persoanele care sufera de alergie respiratorie. Aceste alergii sunt cele mai frecvente (circa 80% dintre cazuri), urmate de cele cutanate, digestive sau generalizate. Citeste in continuare despre cum se depisteaza alergiile, cum se pot trata si felul in care epoca moderna le influenteaza evolutia.
Prin alergie se intelege raspunsul exagerat al sistemului imunitar fata de o substanta care, in mod normal, nu ar produce o reactie de aparare a organismului. Aceste substante sunt numite generic alergeni.
Fiecare persoana poate deveni alergica la orice fel de substanta, de la saliva de pisica, pana la nisipul de plaja, dar printre cei mai frecventi alergeni se intalnesc acarienii – prezenti in praful din casa - , polenul, mucegaiul, medicamentele si alimentele, conform Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.
Cum poti afla daca esti alergic/a? Cea mai frecventa metoda de diagnosticare este testul cutanat: medicul pune pe antebrat cate o picatura de substanta care contine, fiecare, diferiti alergeni. Apoi, pielea este zgariata cu un ac. Dupa circa 15 minute, se verifica fiecare zona zgariata, iar daca vreuna dintre ele este inflamata si rosie, inseamna ca esti alergic/a la substanta respectiva.
Cum se trateaza?
Medicul alergolog Adriana Bujor mentioneaza mai multe metode terapeutice: se pot folosi, in primul rand, medicamente specifice si imunoterapia. Aceasta are la baza un principiu homeopat, medicul introducand in organism cantitati mici de alergeni, la care organismul este “antrenat” sa devina imun. Nu in ultimul rand, fereste-te de substantele la care stii ca esti alergic.
“Poate suna amuzant, dar am devenit alergica la porcusori de Guineea dupa ce am crescut patru. De fiecare data cand