Sorin Ioniţă: „O adevărată revoluţie s-a produs la nivel judeţean, unde şefii de consilii vor fi aleşi direct, ca deputaţii britanici“.
Până la urmă, nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se brodeşte: la parlament, uninominalul a ieşit o abureală, deci nu vă aşteptaţi la cine ştie ce rezultate în aplicarea lui.
Adevărata revoluţie s-a produs în schimb la nivel judeţean, unde şefii de Consilii Judeţene (CJ) vor fi cu toţii aleşi direct, dintr-un tur, ca deputaţii britanici. A venit pe nepregătite, ca mai tot ce se întâmplă important la noi, în urma unei ambuscade a liderilor regionali PSD, pentru care n-au mai contat lipsa de reprezentativitate, voturile pierdute etc. aşa cum argumentau tot ei când au respins sistemul la parlament. Interesul acestor oameni e unul tactic, anume de a câştiga (şi mai multă) greutate în propriile partide, micşorând riscul de a fi daţi la un moment dat la o parte de vreo conducere reformistă.
Dar, indiferent care au fost motivele ce i-au mânat pe ei în luptă, alegerea directă a şefului de judeţe o premieră în istoria de 150 de ani a României moderne, de natură să-i schimbe complet sistemul administrativ. Nu ştiu dacă în bine sau în rău, dar în tot cazul lucrurile nu vor mai fi cum au fost. Am legiferat peste noapte una dintre cele mai importante reforme de după 1989, fără s-o discutăm sau să-i înţelegem bine consecinţele; acum măcar să avem onestitatea s-o recunoaştem. Din moment ce preşedintele CJ candidează şi e ales individual, e limpede că natura acestei funcţii se modifică, el nemaifiind doar primul între egali, ci om cu agendă şi legitimitate aparte. Este normal ca relaţia sa cu Consiliul să fie alta; aşişderea cu prefectul şi cu guvernul central. Apropo, dacă tot ne îndepărtăm de modelul administrativ francez, urmat de la Cuza încoace, ce rost mai are anacronica instituţie a prefecturii?