Economia Romaniei nu va fi afectata major de turbulentele internationale, care vor avea efecte mai degraba pe pietele financiare si mai mult pe termen mediu decat anul acesta, spun analistii.
Principalele efecte ale crizei mondiale in economia Romaniei sunt o incetinire a exporturilor, scumpirea finantarilor de pe pietele externe, dar si o reducere a consumului - toate acestea urmand sa afecteze ritmul cresterii economice.
Analistii sunt insa mai optimisti. In cel mai rau scenariu, economia va creste anul acesta cu aceeasi viteza de 6% din 2007, considera Lucian Anghel, economist-sef al BCR. "Anul acesta nu vom fi afectati major de turbulentele internationale datorita anului agricol foarte slab din 2007", spune el.
"Nici agricultura, care nu mai poate fi la fel de slaba anul acesta, nici constructiile sau industria nu sunt influentate major de criza internationala. Multe proiecte de investitii incepute anii trecuti vor fi finalizate anul acesta, pentru ca exista finantare pentru ele. Mai mult depindem de vreme decat de criza mondiala", comenteaza economistul-sef al BCR, facand aluzie la volatilitatea ridicata a productiei agricole din ultimii ani.
Dorin Mantescu, sef al directiei de prognoza macroeconomica din Ministerul Economiei si Finantelor, spune ca efectele asupra economiei locale vor depinde de durata procesului de ajustare din economia SUA.
"Daca aceasta ajustare va avea loc intr-un interval relativ scurt, de 3-4 trimestre si va fi urmata de o relansare, este foarte probabil sa nu fim afectati in 2008, in conditiile in care deprecierea recenta a cursului de schimb va imbunatati competitivitatea exporturilor noastre pe piata europeana, compensand dinamica mai redusa a acesteia din urma ca efect al recesiunii in SUA. Daca in schimb stirile negative vor continua, iar recesiunea din SUA va avea o durata mai indelungat