Pare ceva desprins din filmele science-fiction: un material asemănător cu cauciucul care se lipeşte singur, chiar şi după ce este rupt în două. O fâşie de cauciuc simplă este destul de flexibilă – se poate întinde cu câteva sute de procente faţă de dimensiunile iniţiale. Însă dacă tragi un pic mai mult decât trebuie, se va rupe. Acum însă, Ludwik Leibler, de la Institutul de Chimie şi Fizică industrială din Paris, a descoperit o modalitate prin care materialul rupt în două se repară.
Acesta se întinde precum cauciucul, se rupe la fel ca acesta, însă dacă cele două capete sunt puse laolaltă pur şi simplu “fuzionează”. Materialul este fabricat din acizi graşi şi uree şi este transparent. Însă ceea ce face acest material cu totul special şi îl transformă în propriul său vulcanizator sunt moleculele pe care le conţine, numite “punţi de hidrogen”. Ele formează legături lineare între anumite molecule, dar şi contralegături între aceste şiruri, creând astfel o reţea supramoleculară de molecule mai mici. Atunci când materialul se rupe, moleculele aflate de fiecare parte a rupturii îşi pierd “partenerii”, aşa că încearcă să găsească noi parteneri pentru a reface legăturile de hidrogen, relatează Live Science.
Atunci când cele două capete sunt aduse unul lângă celălalt, moleculele se “regăsesc”. Totul este că “reunirea” să aibă loc în cel mult câteva ore de la rupere – altfel, ele îşi vor găsi “partenerul” pe aceeaşi parte a rupturii şi materialul nu mai poate fi reparat. După reparare însă, materialul îşi păstrează aceeaşi elasticitate ca şi înainte şi poate fi chiar rupt de mai multe ori şi apoi lipit cu succes. Materialul ar putea fi folosit pentru jucării (stricate frecvent de copii), pentru pungi închise sau ca adeziv. (E.F.)
Pare ceva desprins din filmele science-fiction: un material asemănător cu cauciucul care se lipeşte singur, chiar şi după ce est