Constantin Ispas are 83 de ani şi are gradul de general în armata română. Este preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Gorj. Viaţa lui a fost o înşiruire de întâmplări fericite. S-a ridicat din sărăcie şi a ajuns să ocupe funcţii importante în armata română, având prilejul să întâlnească oameni care au schimbat cursul istoriei.
La cei 83 de ani, Constantin Ispas este un fenomen. Se simte mai în putere ca niciodată. Are doar câteva fire de păr albe şi citeşte fără ochelari. Lucrează în grădină sau în seră şi merge zilnic la biroul de la sediul Asociaţiei Veteranilor de Război. Nu are probleme deosebite de sănătate. Parcă deţine secretul tinereţii fără bătrâneţe. Constantin Ispas ne-a spus că iubirea a jucat un rol important în viaţa lui: „Eu nu vreau să încurajez comportamente nesănătoase, dar activitatea hormonală are un rol foarte important în menţinerea sănătăţii fizice şi psihice. Am avut norocul să am o soţie care nu mă întreba unde am fost şi ce am făcut. De asemenea, dragostea faţă de flori, de oameni, de natură şi de viaţă, în definitiv, are un rol foarte important“.
A plecat desculţ la Bucureşti
A venit pe lume pe 23 august 1925, în comuna Turcineşti, într-o familie de ţărani săraci lipiţi pământului, care se ocupau cu creşterea animalelor şi munceau la cei înstăriţi pentru a-şi asigura cele necesare traiului. Constantin Ispas a avut o copilărie chinuită. A muncit de mic, pentru ca să poată supravieţui. Sărăcia şi tristeţea îl copleşeau. Toţi membrii familiei mâncau la o masă rotundă cu trei picioare, dintr-o strachină făcută din pământ, un singur fel de mâncare cu mămăligă caldă. Deşi familia lui făcea eforturi mari pentru a-l ţine la şcoală, de multe ori mergea nemâncat, doar cu o bucată de mămăligă şi o ceapă în traistă. Se izola de ceilalţi copii, pentru a nu fi văzut în timp ce mânca merindele puse de mama lui. Pentru că