"Altoită" prin retrocedări abuzive, staţiunea pomicolă Băneasa a pierdut jumătate din terenuri Directorii staţiunilor de cercetare susţin că institutele au ajuns victime ale
"Altoită" prin retrocedări abuzive, staţiunea pomicolă Băneasa a pierdut jumătate din terenuri
Directorii staţiunilor de cercetare susţin că institutele au ajuns victime ale retrocedărilor ilegale. Zeci de hectare sunt restituite unor persoane care nu au avut teren în perimetrul unităţilor, dar primesc pământ în compensare.
Directorii institutelor de cercetare acuză oficialităţile că lasă unităţile destinate activităţilor ştiinţifice pradă retrocedărilor ilegale şi că, în trei ani, din cele 59.000 hectare au mai rămas aproape 43.100 de hectare. Secretarul general din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Gheorghe Sin, spune că institutele nu se opun actelor de retrocedare, ci doar acelor cazuri de compensare în care terenurile staţiunilor de cercetare intră în posesia unor persoane care au avut proprietăţi în alte zone unde nu mai pot fi retrocedate.
De asemenea, oficialii institutelor de cercetare susţin nu au acces la actele doveditoare pe baza cărora se face retrocedarea, iar comisiile judeţene de fond funciar decid cât şi de la cine să se ia teren, fără a se respecta legea.
20 hectare, evaporate prin retrocedare
Directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, Adela Bărbulescu, spune că unitatea se află sub presiunea retrocedărilor şi din cele 61,87 hectare au mai rămas doar 26,51 hectare, potrivit datelor existente la Primăria Sectorului 1, sau 28,76 hectare după datele de la Administraţia Domeniului Public.
Pe piaţa imobiliară, un metru pătrat în zonă se vinde cu 2.500 de euro, astfel că institutul unde se cultivă caişi şi piersici valorează peste 700 milioane de dolari, pe câtă vreme activitatea de cercetare