Alergiile sezoniere afecteaza tot mai multe persoane, sensibile la schimbarile de mediu, in principal la polenul existent in aer la inceputul primaverii. O reactie alergica sezoniera se deosebeste de una perena prin faptul ca este declansata de factori alergenici prezenti pentru o scurta perioada de timp, in special la inceputul primaverii sau al toamnei, explica specialistii citati de site-ul about.com.
Copacii care pot duce la aparitia alergiilor sunt stejarul, ulmul, frasinul, mesteacanul, plopul, nucul si artarul. Alergiile difera de la o persoana la alta; astfel, nu se poate vorbi despre un factor alergenic general. Pentru a afla la ce tip de polen suntem alergici, trebuie sa consultam un alergolog care, in urma unor teste de piele si de sange, ne poate spune cu exactitate ce substante ne provoaca reactii alergice.
Testele alergologice stabilesc care este perioada din an in care fiecare dintre noi sufera alergii si daca este nevoie sa facem un vaccin special. Spre deosebire de alergiile perene - la animale, praf sau insecte, alergiile sezoniere sunt mult mai greu de evitat.
Pasi pentru prevenirea expunerii la polen
1 Incepeti tratamentul cu cel putin doua saptamani inainte de sezonul obisnuit de alergii, folosind un spray nazal care sa va protejeze caile respiratorii.
2 Intariti-va sistemul imunitar de-a lungul anului. Cresteti aportul de vitamina C inainte de perioada in care sunteti vulnerabil la schimbarile de mediu.
3 Pastrati-va sanatatea organismului printr-o dieta sanatoasa, un program regulat de somn si prin reducerea stresului. Este indicat consumul de alimente cu proprietati antiinflamatoare, precum usturoiul, ghimbirul si turmericul.
4 Nu iesiti din casa in perioada in care producerea de polen este mult mai activa, in special dimineata, intre orele 5 si 10. Daca bate vantu