Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Attila Gasparik, a fost numit, la sfârşitul săptămânii trecute, rector al Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş.
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Attila Gasparik, a fost numit, la sfârşitul săptămânii trecute, rector al Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş. Acesta îşi va încheia activitatea în Consiliu la începutul lui aprilie, urmând să fie înlocuit de supleantul său, Szasz Attila, membru UDMR.
Adevărul: Aţi anunţat că veţi părăsi CNA. V-aţi plictisit de audiovizual?
Attila Gasparik: Nu, nici vorbă de plictiseală. Fiecare loc îşi caută omul, aşa cum CNA-ul m-a chemat pe mine. Era o "chemare" să asişti la trecerea din "banda" estică în cea vestică, deci aderarea la Uniunea Europeană. Ştim prea bine că, în dictatura de la noi, media a fost instituţia cel mai bine controlată.
Aşa că am făcut noua lege a audiovizualului, am închis capitolul referitor la aderare, am instalat sisteme de monitorizare, am iniţiat un dialog cu reprezentanţii media în aşa fel încât CNA-ul nu mai e un "bau-bau" al audiovizualului, am stabilit relaţii cu sfera civilă.
Aceasta a fost partea romantică, activă. Acum, totul trebuie să funcţioneze. Totuşi, eu mai simt o mare forţă în mine, pot să mai fac nişte reforme instituţionale în alte locuri şi de aceea părăsesc, după opt ani, Consiliul. Într-adevăr, cu părere de rău.
- Dar nu v-a afectat rutina muncii de birou: amenzi, avize, licenţe, contestaţii?
- Cu avize şi cu licenţe nu erau multe probleme, pentru că sunt un om interesat de tot ce se mişcă, dar cu amenzile a fost mai greu. Mie niciodată nu mi-a plăcut să tai chitanţe cu amenzi. Am încercat să dialogăm cu fiecare reprezentant media, invitat aici şi, de multe ori, ne-am retras în birouri, am încercat să le explicăm că ratingul nu es